VÅR HISTORIE
Selv om vårt fokus er fremover, så glemmer vi ikke bedriftens lange og innholdsrike historie. Kunnskapen som har akkumulert gjennom generasjoner tar vi med oss videre og håper på å kunne forene denne med ny teknologi.
Under ser man JOSOs historie i grove trekk, fra starten i 1891. Fritt gjenfortalt etter Geir Kleivelands “Mange jern i elden” som ble skrevet i forbindelse med bedriftens hundreårsjubileum.
Med for det meste familien til kona, Ågot Solberg, som garantister fikk Lars Nygaard låne over 5000 kr til bygg og utstyr. Det var i all hovedsak låser i ulike varianter som ble produsert i starten
Johannes Solberg kjøper smia av svogeren og markedet for låser er stigende frem til Trio i Moss slår bena under alle små låsprodusenter med sin første sylinderlås i 1909
Når markedet for låser sviktet fant Johannes nye muligheter. Med ganesakser og rorblokker ble fiskeindustrien en ny kundegruppe. Han etablerte også varmgalvanisering ved havna i Lonevåg.
Det var stor vekst i omsetning i årene rundt 1. verdenskrig (delvis på grunn av inflasjon). Etterspørslene fra båttrafikken sørget for at omsetningen holdt seg opp fram til 1926. I 1932 var bunnen nådd.
2. verdenskrig gav en oppsving, særlig etterspørselen etter galvanisering. Ikke lenge etter krigen bestemte Johannes (72) å overlater smia til sønnen Jon og galvaniseringen til sin andre sønn Erling.
Arbeidsmengden er økende og maskinene blir stadig viktigere. Og de tar mer plass. Med murstein støpt i Lonevåg blir ny fabrikk reist. Nybygget gir en ny oppsving i omsetningen
Selskapet ble omgjort fra privat selskap til aksjeselskap. Fire år senere tok Johannes Solberg (den yngre) over som daglig leder.
Johannes ser ser bedre tall enn noen sinne sammen med sine sønner John, Atle, Terje og Inge Jostein
John Solberg ønsker å gå av med pensjon og Atle Fjeldstad tar over som daglig leder i bedriften.
Stabil og tradisjonsrik produksjon skal videreutvikles og vitaliseres med ny teknologi. Ny fiberlaser skal på plass på høsten og bedriftens første UR-robot settes i sving